Ses Kayıt Odası Ses Yalıtımı, Ses kayıt odaları film, müzik ve video çekimi için özel olarak inşa edilmiş alanlardır. Ve bu alanların yalıtımının da sesin orijinal halinde kayıt edilebilmesi adına çok itinalı bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Ses kayıt odası ses yalıtımı için öncelikle mekânın büyüklüğü, fiziksel şekli ve odadaki ses çıkışının incelenerek tam bir keşif yapılması şarttır. Yapılacak keşif süreci sonunda yapılması gerekenler tespit edilir ve en etkileyici çözüm yolu bulunur. Tüm bu süreç sonucunda son bir kontrol yapılarak en istenilen yalıtımın kazanılmasıyla işlem sona erer.
Ses Yalıtımı Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ses Kayıt Odası ses yalıtımı için farklı akustik materyalleri kullanılmaktadır. Ses izolasyon malzemesi, akustik süngerler, bariyerli akustik süngerler ve melamin süngerler bunların en başlıcalarından biri olarak tanımlanabilir. Bunlara destekleyici olarak ses geçirmeyen paneller de kullanılarak tam bir yalıtım sağlanmalıdır. Ayrıca kayıt sırasında dışarıdan bir sesin geçmemesi adına oda dışından sesi koruyucu bir malzeme kullanılmalı ve giriş çıkış alanının özel olarak yalıtımla donatılması gerekmektedir.
Ses kayıt odası ses yalıtımı işlemine başlamadan önce mutlaka sesin çıkışı, çarpışması ve akustik noktasının bulunması gerekmektedir. Bu nedenden dolayıdır ki ses kayıt odaları en sessiz alanlardır. Odanın içi ile normal odalar arasındaki ses seviyesi farklıdır. Neredeyse minimum seviyede ses oranı bulunmasının nedeni de budur.
Ses yalıtımı sadece duvarları ve tavanı değil zeminleri de kapsamaktadır. Kimi zaman mekânın konumuna göre zeminlerde de izolasyon yapılması gerekebilir. İşte bu noktada önce zemine özel yalıtım yapılır sonrasında halı gibi zemini sesten uzak tutacak bir kaplamayla tamamen izole edilmesi gerekir.
Ses Yalıtımında Hangi Materyaller Kullanılır ve Maliyeti Nedir?
Ses kayıt odası ses yalıtımı için akustik süngerler, empd, bariyerli akustik süngerler dışında ses yalıtımı için gereken kaplama ve ayrıca paneller de kullanılmaktadır. Buna ek olarak tavanı ve zemini de sıfır ses haline getirebilmek adında tam bir yalıtım yapılmaktadır. Maliyeti ise alanın büyüklüğüne, kullanılacak malzemeye ve gerektiği durumlarda kullanılması gerekecek ek malzemelere göre değişmektedir.